Το φως παίζει πρωταρχική σημασία στην ανάδειξη των όγκων και των χρωμάτων, αλλά και στο να δημιουργηθεί, αυτό που συχνά λέμε, "σωστή ατμόσφαιρα" σε ένα περιβάλλον.Με τον κατάλληλο φωτισμό, μια πόλη μπορεί να αναδείξει τα μνημεία της και να τα κάνει να φαίνονται ακόμη ομορφότερα, να δούμε με άλλο μάτι ένα έργο τέχνης, να κάνουμε επιβλητική την παρουσία κάποιου στη σκηνή και φυσικά να δώσουμε μια άλλη ατμόσφαιρα στο σπίτι μας, αλλά και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να είναι λειτουργικό.

Επομένως θα πρέπει να δώσουμε τη δέουσα προσοχή στην επιλογή του σωστού φωτισμού και κατ επέκταση του φωτιστικού σώματος  που θα τοποθετήσουμε σε κάθε χώρο του σπιτιού μας.  Γι αυτό θα θέλαμε να δώσουμε κάποια tips για την σωστή επιλογή του φωτισμού σε κάθε χώρο του σπιτιού ξεχωριστά. Ας ξεκινήσουμε από το σαλόνι που είναι και το μέρος που χρησιμοποιούμε περισσότερο κατά τη διάρκεια της μέρας, αλλά και την τραπεζαρία που συνήθως είναι στον ενιαίο χώρο.

Εκεί μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές παράμετροι, αλλά κυρίως η κάθε περίσταση, που επιβάλλουν κάθε φορά τον ανάλογο φωτισμό. Έτσι, το πιο σωστό είναι να υπάρχει ανεξάρτητος φωτισμός στο σημείο την τραπεζαρίας και του καθιστικού καθώς η τραπεζαρία χρειάζεται πιο έντονο φωτισμό και το καθιστικό πιο ατμοσφαιρικό πιο ξεκούραστο και χαλαρωτικό.

 Στην τραπεζαρία, η νέα μόδα επιτάσσει το φωτιστικό να είναι χαμηλό, πλησιάζοντας περισσότερο το τραπέζι, αλλά και ανάλογο σε μέγεθος με αυτό του τραπεζιού.

Όσον αφορά το σαλόνι-καθιστικό η επιλογή του φωτισμού πρέπει να είναι ανάλογη με τη χρήση που θα έχουμε. Πιο συγκεκριμένα, η ένταση στο φως, όταν όλη η οικογένεια κάθεται στο σαλόνι πραγματοποιώντας καθημερινές δραστηριότητες, πρέπει να είναι διαφορετική από αυτή που θα προτιμήσουμε χαλαρώνοντας με μία παρέα, συζητώντας και πίνοντας ένα ποτό.

Αυτό επιτυγχάνεται, με την πρόβλεψη ενός διακόπτη διαβάθμισης της έντασης του φωτός (dimmer) είτε με την τοποθέτηση διάσπαρτων πηγών φωτισμού στο χώρο, με φωτιστικά δαπέδου, επιτραπέζια και απλίκες τοίχου. Οι διάσπαρτες μικρές πηγές μας βοηθούν να έχουμε παντού φωτισμό χωρίς να είναι ενοχλητικός, να κουράζει και να τυφλώνει στα μάτια.

Επίσης είναι πολύ καλό με τον σωστό φωτισμό να τονίσουμε τις επιμέρους γωνίες που έχουμε δημιουργήσει καθώς και τα χρώματα και τα υλικά που έχουμε χρησιμοποιήσει.

Εάν έχουμε επένδυση τοίχου από κάποιο ιδιαίτερο υλικό όπως διακοσμητικά τούβλα ή κάποια τεχνοτροπία μπορούμε να την τονίσουμε με σποτ στην οροφή η με επίτοιχα φωτιστικά δέσμης. Τα σποτ τα τοποθετούμε κατά μήκος του τοίχου ίδια απόσταση από τον τοίχο και ίδια μεταξύ τους. Με τα σποτ μπορούμε να δημιουργήσουμε καμπυλότητες φωτισμού στον τοίχο, το οποίο είναι ένα πρόσθετο διακοσμητικό στοιχείο. Ένας αγαπημένος πίνακας ή ένα έργο τέχνης μπορεί να έχει ξεχωριστό φωτισμό από τον τοίχο πάνω από τον πίνακα ή από το ταβάνι με ένα σποτ με συγκεκριμένη δέσμη φωτός

Όσον αφορά τις επιμέρους γωνίες στην πολυθρόνα που σας αρέσει να διαβάζετε, τοποθετώντας από πίσω ένα φωτιστικό δαπέδου με το φωτισμό προς το βιβλίο και ένα τραπεζάκι δίπλα με δύο βιβλία, δημιουργήσατε μία γωνία με το προσωπικό σας στιλ.

Διάφορες τέτοιες λύσεις δημιουργούν καλαίσθητες επιμέρους γωνίες σε έναν ενιαίο χώρο και το σαλόνι μας έχει το προσωπικό μας στυλ χωρίς να είναι ένα απρόσωπο σαλόνι «βιτρίνας 

Μετά το σαλόνι και την τραπεζαρία  δεύτερος σταθμός μας είναι η κουζίνα. 

Η κουζίνα είναι το τμήμα του σπιτιού όπου ετοιμάζετε την κινητήριο δύναμη, που σας θρέφει και σας χαρίζει δύναμη, υγεία και την αναγκαία ζωτικότητα για να δημιουργήσετε. 

Η κουζίνα και το μπάνιο , είναι δύο δωμάτια, που ο φωτισμός παίζει μεγάλο ρόλο στο να κάνει το χώρο τους λειτουργικό. Αρχίζοντας από την κουζίνα, πρέπει να έχουμε έναν "καθαρό" κεντρικό φωτισμό, αλλά και έντονο φως στα σημεία που γίνονται οι κυριότερες εργασίες προετοιμασίας του φαγητού. Ο φωτισμός αυτός μπορεί να είναι κρυφός και να τοποθετηθεί στο κάτω μέρος των πάνω ντουλαπιών (πλέον προτιμάται ο φωτισμός led). Τα χρώματα που χρησιμοποιούμε συνήθως στην κουζίνα είναι το λευκό, όπου είναι φωτεινό, συμβολίζει την καθαριότητα και είναι το χρώμα όπου προβάλλονται περισσότερο τα χρώματα του φαγητού.

Και πάμε τώρα στο μπάνιο.Στο μπάνιο, ο φωτισμός σχετίζεται έντονα με το χρώμα που έχουν τα πλακάκια. Ευνόητο είναι ότι ένα μπάνιο με σκουρόχρωμα πλακάκια έχει ανάγκη από δυνατό φωτισμό, σε αντίθεση με ένα μπάνιο με ανοιχτόχρωμα πλακάκια, όπου ο παραμικρός φωτισμός αντανακλά σε αυτά και κάνει το δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο και φωτεινότερο. Συχνά το φως μπαίνει πάνω από τον καθρέφτη, πράγμα που είναι σωστό, δεδομένου ότι εκεί τελούμε διαδικασίες που απαιτούν λεπτομέρεια, αλλά και γιατί, λόγω της αντανάκλασης το φως διαχέεται καλύτερα στο χώρο

Τελος η κρεβατοκάμαρα, ο χώρος που επισκεπτόμαστε στο τέλος της μέρας. Το υπνοδωμάτιο είναι το πιο νευραλγικό δωμάτιο της κατοικίας και το δωμάτιο που δίνει τη μεγαλύτερη ενέργεια για να ζούμε & και να είμαστε δυναμικοί δημιουργικοί και παραγωγικοί.  Ο φωτισμός είναι προτιμότερο να είναι απαλός, για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας για ξεκούραση. Πιο έντονος μπορεί να είναι ο ανεξάρτητος φωτισμός στο κομοδίνο, δίπλα στο κρεβάτι, και στο σημείο που χρησιμοποιούμε για να περιποιούμαστε τον εαυτό μας στην αρχή και στο τέλος της μέρας. Για να δημιουργήσουμε ρομαντική διάθεση και αίσθηση χαλάρωσης στο χώρο, μπορούμε να τοποθετήσουμε αντί για διακόπτες  dimmer για αυξομείωση φωτισμού. Τα ίδια ισχύουν και για τα παιδικά δωμάτια με τη διαφορά ότι χρειαζόμαστε και ένα φωτιστικό γραφείου για το διάβασμα των παιδιών.

Για περισσότερες συμβουλές  και συγκεκριμένες προτάσεις φωτιστικών αλλά και διακοπτών καθώς και ηλεκτρολογικού υλικού επισκεφτείτε το χώρο μας στο 6ο χλμ Ηρακλείου-Μοιρών.